Ο ρόλος του διαιτολόγου στη μάχη κατά του COVID -19

Οι διαιτολόγοι είναι οι ειδικοί της κλινικής διατροφής. Είναι οι μόνοι κατάλληλα εκπαιδευμένοι επαγγελματίες υγείας που νομιμοποιούνται και καλούνται να υποστηρίξουν τις ανάγκες θρέψης και ενυδάτωσης ασθενών με οξείες ή χρόνιες παθήσεις, ενός εύρους παθολογικών καταστάσεων. Επιπλέον, καλούνται να επιβλέπουν και να παρακολουθούν την κατάσταση θρέψης ευάλωτων πληθυσμών και κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Τα παραπάνω περιληπτικά συνοψίζουν το ρόλο των διαιτολόγων στη μάχη εναντίον του COVID-19, από την πρώτη γραμμή των κλινικών ΜΕΘ έως την διατροφική υποστήριξη στην πρωτοβάθμια υγεία, στην κοινότητα,  τις υπηρεσίες σίτισης και την εκπαίδευση.

Ας δούμε όμως αναλυτικά ποιος είναι ο ρόλος των διαιτολόγων σύμφωνα με τον οργανισμό EFDA(European Federation of the Association of Dietitians).

  1. Αντιμετώπιση του COVID στις ΜΕΘ

Οι περισσότεροι ασθενείς που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας βρίσκονται σε καταστολή, διασωληνομένοι σε ειδικούς αναπνευστήρες. Η θρέψη, η ενυδάτωση και η χορήγηση της φαρμακευτικής τους αγωγής πραγματοποιείται μέσω σωλήνων σίτισης. Οι σωλήνες σίτισης χρησιμοποιούνται για την χορήγηση της ενέργειας και της πρωτεΐνης που απαιτούνται ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του οργανισμού. Σε κάποιες περιπτώσεις, τόσο η χορήγηση θρεπτικών συστατικών όσο και ύδατος γίνεται μέσω του φλεβικού συστήματος, Οι διαιτολόγοι είναι απαραίτητοι ώστε να διασφαλιστεί η ότι διατροφή θα χορηγηθεί με τον ασφαλέστερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο σε όλους τους ασθενείς. Επιπλέον, οι ασθενείς με COVID παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο δυσθρεψίας, αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, απώλεια γεύσης,  όσφρησης αλλά και όρεξης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά, καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη νοσηλεία, την ανάρρωση καθώς και την αποκατάσταση.

  1. Βοήθεια στην ανάρρωση

Ακόμα και όταν η υγεία του ασθενούς έχει βελτιωθεί επαρκώς ώστε να μπορεί να αφήσει το νοσοκομείο, το ταξίδι δεν έχει ακόμα τελειώσει. Οι διαιτολόγοι μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη γρήγορη αποκατάσταση, στη μείωση του κινδύνου λόγω επιπλοκών και στη μείωση του χρόνου ανάρρωσης. Άτομα που νόσησαν από COVID και νοσηλεύτηκαν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για δυσθρεψία, και είναι πιθανόν να έχουν υποστεί σημαντική απώλεια μυθικής μάζας κατά τη διαμονή τους εκεί. Ο διαιτολόγος είναι ο κατάλληλος επαγγελματίας να προτείνει μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ενισχυμένη τόσο με τρόφιμα όσο και ειδικά συμπληρώματα κλινικής διατροφής με σκοπό τη έγκαιρη αποκατάστασης τόσο του βάρους όσο και της μυϊκής μάζας.

  1. Υποστήριξη ευάλωτων ομάδων μέσω της τεχνολογίας

Άτομα με προ-υπάρχουσες παθολογικές καταστάσεις υγείας όπως η δυσθρεψία,  ο καρκίνος, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι τροφικές αλλεργίες και οι διατροφικές διαταραχές έχουν μεγάλη ανάγκη τη διατροφική υποστήριξη ακόμα και αν η καραντίνα και ο εγκλεισμός έχει κάνει σημαντικά δύσκολη την πρόσβαση τους σε τέτοιου είδους υπηρεσίες. Μάλιστα, τα άτομα αυτά χρειάζονται περισσότερο από ποτέ τις υπηρεσίες αυτές και γι’ αυτό αποτελεί καθήκον μας να τους υποστηρίξουμε χρησιμοποιώντας τα οφέλη της τελολογίας. Τηλεφωνικές συνεδρίες, βιντεο-κλήσεις, online meetings είναι μερικά από τα εργαλεία που όλοι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.

4. Υποστήριξη της Δημόσιας Υγείας

Από την απαρχή της πανδημίας του COVID-19 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει τόνισε την ανάγκη για επαρκή πρόσληψης θρεπτικών συστατικών ώστε να διασφαλιστεί η καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η φτωχή διατροφή, είτε λόγω ανεπαρκής πρόσληψης βασικών θρεπτικών συστατικών ή της υπερβολικής ενεργειακής πρόσληψης ή της συνολικής κακής διατροφικής ποιότητας, μπορεί να μειώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και αυξήσει τον γενικό κίνδυνο λοίμωξης. Για πολλούς ανθρώπους που δεν έχουν μολυνθεί από τον COVID ή δεν έχουν κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας, ο περιορισμός της καραντίνας είναι αρκετός για να τους δημιουργήσει αρκετά προβλήματα. Η πρόσβαση και η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής καθώς και η εξασφάλιση επαρκούς σωματικής δραστηριότητας για όσο κρατά η καραντίνα δεν είναι εύκολο και οδηγεί τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο σωστά. Για τους λόγους αυτούς είναι σημαντικό οι διαιτολόγοι να παρέχουν όλες τις χρήσιμες πληροφορίες και την καθοδήγηση στο κοινό και να τους βοηθήσουν να αξιοποιήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τις όποιες επιλογές έχουν.  Φυσικά η πανδημία έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στα κοινωνικά πιο ευάλωτα μέλη της κοινότητας μας που μπορεί ήδη να υπέφεραν από τη από φτωχή θρέψη. Είναι λοιπόν σημαντικό να βοηθήσουμε την πολιτεία να αναγνωρίσει αυτές τις ομάδες να μεριμνήσει για αυτές.

5.Εξουδετέρωση επιβλαβών μύθων και αναληθών ειδήσεων

Δυστυχώς καθώς όλοι προσπαθούμε να κατανοήσουμε την πανδημία του COVID και να αναζητούμε λύσεις αλλά και υποστήριξη, δεν λείπουν οι επιτήδειοι που είναι πρόθυμοι να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση και να μοιραστούν μη βοηθητικές και κυρίως μη επιστημονικά αποδεδειγμένες «θεραπείες» ή λύσεις. Οι διαιτολόγοι μπορούν να συμβάλλουν στην αποκάλυψη όλων αυτών των μύθων και των αναληθών ειδήσεων τόσο στην τηλεόραση όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *