Τα συμπτώματα του Σακχαρώδους Διαβήτη

Κούραση, πολυδιψία, πολυουρία, ακούσια απώλεια βάρους είναι μερικά από τα συμπτώματα  του σακχαρώδους διαβήτη. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν κάποια από τα κλασικά συμπτώματα της νόσου πολύ πριν διαγνωστούν με διαβήτη. Αλλά πώς ακριβώς αισθανόμαστε όταν έχουμε τα συμπτώματα αυτά; Και πού οφείλονται;

  1. Κούραση

Νιώθεις πάντα κουρασμένος ανεξάρτητα με το πόσο θα κοιμηθείς, ότι το σώμα σου πλέον δε σε υπακούει, η όραση σου είναι θολή και θες να κοιμάσαι όλη την ώρα. Η κούραση είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα που σχετίζεται με την αδυναμία του σώματος να χρησιμοποιήσει σωστά τη γλυκόζη ως καύσιμο για να διεκπεραιώσει οποιαδήποτε λειτουργία του, πχ του εγκεφάλου, της καρδιάς κτλ.

  1. Θολή όραση

Η θολή όραση είναι αποτέλεσμα των επιπέδων της γλυκόζης στα υγρά των οφθαλμών και συνήθως εμφανίζεται σε περιπτώσεις αρρύθμιστου διαβήτη. Επιπλέον μπορεί να συμβεί κατά την αρχή της θεραπείας, όταν τα επίπεδα γλυκόζης είναι ακόμα χαμηλά. Σε αυτή την περίπτωση η θολή όραση αποτελεί ένα περαστικός σύμπτωμα.

  1. Πολυδιψία και πολυουρία

Νιώθεις διψασμένος και έχουν αυξηθεί οι νυχτερινές επισκέψεις στο μπάνιο; Η πολυουρία οφείλεται στην προσπάθεια των νεφρών να μειώσουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα με το να αποβάλλουν την περίσσεια του στα ούρα. Η αυξημένη αυτή ροή των ούρων έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη απώλεια σωματικών υγρών. Αυτό είναι αποτέλεσμα της σηματοδότησης του κέντρου δίψας του υποθαλάμου του εγκεφάλου ώστε να κάνει τον ασθενή να πιει περισσότερο νερό.

  1. Αυξημένη όρεξη και παράλληλα ακούσια απώλεια βάρους

Πεινάς και τρως πολύ αλλά ταυτόχρονα χάνεις βάρος χωρίς να το θες; Η απώλεια βάρους είναι σύνηθες σύμπτωμα στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 1. Παρόλα αυτά και τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να εμφανίσουν το σύμπτωμα αυτό. Η μείωση της ινσουλίνης έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια λιπώδους ιστού άλλα και μερικές φορές μυϊκού ιστού και υγρών. Η απώλεια αυτή οδηγεί στην ενεργοποίηση του κέντρου πεινάς του υποθαλάμου.

Συχνές λοιμώξεις με αργή επούλωση

Η αργή επούλωση είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Αρχικά τα ψηλά επίπεδα σακχάρου εμποδίζουν τα κύτταρα που πολεμούν της λοιμώξεις να δουλέψουν σωστά. Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι με διαβήτη εμφανίζουν μειωμένη κυκλοφορία αίματος στους ιστούς, με αποτέλεσμα να μην επαρκεί το αίμα για την ομαλή επούλωση. Μάλιστα είναι ιδιαίτερα συχνές είναι οι οδοντιατρικές λοιμώξεις που παρατηρούνται στον αρρύθμιστο διαβήτη. Αυτό οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, που προκαλούν μεγαλύτερη καταστροφή του σμάλτου αλλά και περιοδοντική λοίμωξη. Όταν ο διαβήτης είναι αρρύθμιστος για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγηθούμε ακόμα και σε καταστροφή των οστών τους σιαγόνες, το οποίο διαδοχικά μπορεί να οδηγήσει και σε απώλεια δοντιών.

  1. Εφίδρωση ζαλάδες και άλλα συμπτώματα

Η εφίδρωση και η ζαλάδα είναι πολύ κοινά συμπτώματα που οφείλονται σε αλλαγή της πυκνότητα του αίματος.  Αφού, όταν αυξάνεται η συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα παρατηρείται μείωση της ροής του αίματος διαμέσου των τριχοειδών αγγείων σε όλο το σώμα. Επιπλέον οι απώλειες υγρών από μόνες τους είναι ικανές να προκαλέσουν μείωση της αρτηριακής πίεσης, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη και εφίδρωση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *