Τι είναι ο προ-διαβήτης; και 6 συμβουλές για να τον αντιμετωπίσεις.

Τι είναι ο προ-διαβήτης;

Ο προ-διαβήτης είναι μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά όχι τόσο αυξημένα ώστε να μπορεί να ορισθεί διάγνωση για σακχαρώδη διαβήτη. Η διαταραχή αυτή σημαίνει ότι έχεις ινσουλινοαντίσταση. Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη η οποία μεταφέρει τα σάκχαρα – δηλαδή τη γλυκόζη- από το αίμα στο υπόλοιπο σώμα. Έτσι, όταν παρουσιάζεται αντίσταση στη συγκεκριμένη ορμόνη τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα αυξάνονται. Στο στάδιο του προ-διαβήτη,  το σώμα μας μπορεί να διαχειριστεί αυτή την παθολογική κατάσταση με το να παράγει περισσότερη ινσουλίνη. Παράλληλα όμως, η διάγνωση του προ-διαβήτη σημαίνει ότι τα ειδικά β-κύτταρα του παγκρέατος, τα οποία την παράγουν, έχουν αρχίσει να «κουράζονται». Έτσι η παραγωγή ινσουλίνης μειώνεται και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα αυξάνεται κατά πολύ.  Στην ουσία, παρουσιάζονται τα ίδια προβλήματα όπως και στο διαβήτη τύπου 2 με τη διαφορά στο βαθμό που αυτά εμφανίζονται. Συνήθως ο προ-διαβήτης είναι μια ασυμπτωματική κατάσταση, γι’ αυτό χρειάζονται αιματολογικές εξετάσεις για να μπορέσει ο γιατρός να επιβεβαιώσει ή όχι τη νόσο.

Πώς μπορείς τώρα να το αντιμετωπίσεις;

  1. Μην ξεχνάς τα λαχανικά σου.

Γέμισε το πιάτο σου με λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και φυτικά έλαια. Έτσι θα καταφέρεις να μειώσεις τα επίπεδα του σακχάρου σου μετά το γεύμα. Φυσικά μπορείς να συμπεριλάβεις στη δίαιτά σου ποσότητες από άπαχο κρέας όπως ψάρι και κοτόπουλο.

  1. Κατανάλωσε τα σωστά λιπαρά.

Έρευνες έδειξαν ότι άτομα με προδιαβήτη που κατανάλωσαν 50 γρ μονοακόρεστων λιπαρών οξέων την ημέρα, παρουσίασαν καλύτερη ινσουλινοευαισθησία μετά από δώδεκα εβδομάδες σε σχέση με αυτούς που κατανάλωσαν 20-30 γρ μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Τροφές πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα είναι οι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο κα. Μάλιστα το ελαιόλαδο είναι και μια τροφή με πολλές αντιφλεγμονώδεις δράσεις, οι οποίες συσχετίζονται πολύ στενά με στην αντίσταση στην ινσουλίνη.

  1. Μείωσε το βάρος σου

Για όποιον είναι υπέρβαρος-γιατί όσοι έχουν προδιαβήτη δεν είναι απαραίτητα και υπέρβαροι- η απώλεια μερικών κιλών, κάνοντας μικρές αλλαγές στη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα, αποτελεί το κλειδί για τη ρύθμιση του προδιαβήτη. Μάλιστα,  φαίνεται ότι μια μικρή μείωση του βάρους, περίπου το 5%, είναι ικανή να βελτιώσει σημαντικά την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

4. Πες γεια στα αναψυκτικά.

Μελέτη έδειξε ότι ένα χρόνο μετά τη διάγνωση με προδιαβήτη το 34% των ατόμων που συνέχισαν να καταναλώνουν σακχαρούχα αναψυκτικά και ροφήματα ανέπτυξε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

5. Γυμνάσου.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Plos One, μετά από προπόνηση ενδυνάμωσης 30 λεπτών, 2 φορές την εβδομάδα για 3 μήνες, περίπου το 30% των ατόμων με προδιαβήτη κατάφερε να επαναφέρει τα επίπεδα σακχάρου του σε φυσιολογικά επίπεδα. Ο μυϊκός ιστός απορροφά σάκχαρο από την κυκλοφορία του αίματος και το χρησιμοποιεί για ενέργεια. Έτσι περισσότερα μυϊκά κύτταρα ισοδυναμούν με μεγαλύτερο αποτέλεσμα.

  1. Κοιμήσου αρκετά.

Λιγότερο από 5 ώρες ύπνου την ημέρα αυξάνει κατά 68% τον κίνδυνο για μετάβαση από προδιαβήτη σε διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με 7 ώρες ύπνου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Diabetic Medicine. Επιπλέον, η ανεπαρκής ξεκούραση αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης. Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη του στρες, η οποία ενεργοποιεί την απελευθέρωση αποθηκευμένης γλυκόζης στο αίμα για την παραγωγή ενέργειας. Η κορτιζόλη επίσης αυξάνει σταδιακά την αντίσταση στην ινσουλίνη, ώστε το σώμα μας να έχει επιπλέον διαθέσιμη γλυκόζη για άμεση χρήση- γεγονός που δεν είναι πολύ καλό να συμβαίνει συχνά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *