COVID-19, 5 ερωτήσεις για την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων

Για όσο χρονικό διάστημα #μένουμεσπίτι είναι σημαντικό να μην παραμελούμε τη #διατροφή μας και να μην ξεχνάμε να εφαρμόζουμε σχολαστικά όλους τους κανόνες που αφορούν την ασφάλεια τροφίμων. Διάβασε παρακάτω τις απαντήσεις σε μερικές από τις πιο συνηθισμένες απορίες μας, όπως τις απάντησαν οι ειδικοί #efet#efsa σύμφωνα με τα μέχρι αυτή τη στιγμή δεδομένα.

 1. Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν πάντα μια υγιεινή επιλογή για σνακ. Παρόλα αυτά, αποτελούν μια ασφαλή επιλογή η κατανάλωση τους στην εποχή του COVID-19; Ποιες προφυλάξεις θα πρέπει να λαμβάνουμε;

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά αποτελούν πάντα μια πολύ καλή επιλογή για ένα υγιεινό σνακ. Μην ξεχνάτε ότι σύμφωνα με τον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό θα πρέπει να καταναλώνουμε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών, την ημέρα – ακόμα και εν μέσω πανδημίας. Σύμφωνα, με το ΕΦΕΤ, μπορούμε να ακολουθούμε τις συνήθεις οδηγίες που αφορούν την ασφάλεια τροφίμων:

 • Απομακρύνουμε κομμάτια που φαίνονται χαλασμένα ή μαυρισμένα
 • Ξεπλένουμε πολύ καλά τα φρούτα και τα λαχανικά. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσετε χλιαρό νερό και σαπούνι.
 • Τρίβουμε προσεκτικά με μια απαλή βούρτσα προϊόντα όπως πατάτες, πεπόνια κτλ.
 • Στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας ή μια καθαρή πετσέτα.
 1. Τι συμβαίνει με τα ψημένα προϊόντα; Είναι ασφαλής η κατανάλωση ψημένων προϊόντων από φούρνους, σούπερ μάρκετ κλπ;

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τη μετάδοση τoυ COVID-19 μέσω τροφίμων, όπως ψημένα προϊόντα. Επιπλέον, αν επιλέξουμε να μαγειρέψουμε εμείς, στο σπίτι, καλό είναι πάντα να θυμόμαστε τις γενικές οδηγίες:

 • Πλένουμε τα χέρια μας πριν ξεκινήσουμε την παρασκευή
 • Εκτελούμε τη συνταγή μας σε ένα καθαρό και απολυμασμένο περιβάλλον
 • Αποφεύγουμε την κατανάλωση ωμής ζύμης ή υλικού
 1. Υπάρχουν πολλά σνακ συσκευασμένα. Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν είναι μολυσμένα με CONID-19;

Δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ένα κουτί ή μια συσκευασία δεν είναι μολυσμένα με COVID-19. Γνωρίζουμε ότι ο ιός μπορεί να επιζήσει σε επιφάνειες, τουλάχιστον 24 ώρες σε χαρτόνι και 2-3 ημέρες σε πλαστικές επιφάνειες, αν και η συγκέντρωση του ιού μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

 • Όταν ψωνίζουμε, απολυμαίνουμε τα χέρια μας συχνά ή φοράμε γάντια και αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας, προκειμένου να μειώσουμε τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.
 • Όταν φτάνουμε σπίτι, μια επιλογή είναι να μεταφέρουμε τα τρόφιμα σε δοχεία ή πλαστικές τσάντες (ανάλογα με το είδος του τρόφιμου) που έχουμε ήδη απολυμάνει.
 • Απολυμαίνουμε πλαστικές και γυάλινες συσκευασίες.
 • Μια άλλη επιλογή είναι να τα αποθηκεύσουμε σε ξεχωριστό αποθηκευτικό χώρο για 24 έως 72 ώρες. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν πχ στο γκαράζ, στο πορτ-μπαγκαζ, δεν είναι ασφαλείς για όλα τα τρόφιμα.
 • Τα φρέσκα τρόφιμα θα πρέπει αμέσως να αποθηκευτούν σε κατάλληλες θερμοκρασίες ώστε να αποφευχθούν τροφογενείς λοιμώξεις.
 1. Υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες ή προφυλάξεις που πρέπει να λάβουμε υπόψη ώστε να κρατήσουμε τα τρόφιμα μας όσο το δυνατόν πιο ασφαλή κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Ο CONID-19 είναι ένας ιός του αναπνευστικού, και όχι ένα τροφογενές παθογόνο και μέχρι αυτής στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τη μετάδοση του ιού μέσω των τροφίμων ή της διατροφής.

 • Γενικά, προσπαθούμε να περιορίσουμε τις μετακινήσεις στα καταστήματα.
 • Κάρτες αγορών ή δωροκάρτες αποτελούν επιφάνειες «υψηλού κινδύνου». Δεν ξεχνάμε να τις απολυμαίνουμε πριν και μετά από κάθε χρήση.
 • Πλένουμε τα χέρια μας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο αντισηπτικό πριν και μετά τις αγορές και δεν αγγίζουμε το πρόσωπό μας.
 • Όταν φέρνουμε στο σπίτι τις αγορές μας, αποθηκεύουμε τα τρόφιμα ξεχωριστά από τα καθαρά αντικείμενα.
 • Αφού τοποθετήσουμε τα τρόφιμα στις θέσεις τους, καθαρίζουμε τις επιφάνειες που έχουμε ακουμπήσει με σαπούνι και νερό και στη συνέχεια απολυμαίνουμε.
 1. Είναι ασφαλής πρακτική να χρησιμοποιούμε το φούρνο μικροκυμάτων ή την κατάψυξη για «σκοτώσουμε» τον COVID-19;

Η κατάψυξη και η χαμηλή θερμοκρασία δεν φαίνεται να επιδρούν στους κορονοϊούς. Από την άλλη, οι κορονοϊοί φαίνεται να είναι ευαίσθητοι στις υψηλές θερμοκρασίες. Παρόλα αυτά, θα μπορούσαν να απενεργοποιηθούν μόνο σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 50οC & για 30 λεπτά. Άρα, δύσκολα θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το φούρνο μικροκυμάτων για να “αποστειρώσουμε” κάποιο τρόφιμο χωρίς αυτό να αλλοιωθεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *