"Ξέφυγα το βράδυ του Σαββάτου, με πήρε η μπάλα και την Κυριακή και μετά απογοητεύτηκα και η βδομάδα μου ξεκίνησα στραβά. Τελικά "δεν έκανα τίποτα". Αναγνωρίζεις τον εαυτό σου σε αυτά τα λόγια;
“Ή τα το κάνω τέλεια ή δε θα το κάνω καθόλου”, αυτή τη φράση συνοψίζει με εξαιρετικά αυτό που εγώ ονομάζω νοοτροπία 0-100. Η νοοτροπία αυτή είναι πολύ συνηθισμένη σε όσους ξεκινούν να κάνουν μια αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες ή στο σωματικο τους βάρους.
Το σκεπτικό αυτό ξεκινά από την πεποίθηση ότι η αλλαγή αυτή πρέπει να είναι μια γρήγορη διαδικασία! ότι πρέπει να ακολουθώ ρητά το διαιτολογικό πρόγραμμα και οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτό αποτελεί αποτυχία.
Όμως, δεν είναι έτσι!!
Δεν χρειάζεται πάντα να είμαστε στο τέλειο αλλά ούτε και να τα παρατάμε και να βρισκόμαστε στο μηδέν!
Ακόμα και η ελάχιστη προσπάθεια, ακόμα και το 0,1 μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο, και πιο αργά μεν αλλά σταθερά να επιφέρει την αλλαγή που θέλεις να δεις.
ίσως το ιδανικό θα ήταν να κάνεις όλες τις αλλαγές ταυτόχρονα (διατροφή, άσκηση, βελτίωση ποιότητας φαγητού κτλ) αλλά δεν δουλεύει συνήθως έτσι το πράγμα και το ξέρεις καλά!! το μυστικό είναι να μην τα παρατήσεις αλλά να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα:
1. θέσε ρεαλιστικούς στόχους!
“ρεαλιστικός” λέξη κλειδί! αποδέξου τον εαυτό σου και συζήτησε μαζί του “τι αντέχω να κάνω; τι θέλω; τι μου αρέσει;”
πχ“Ιδανικά θα έπρεπε να αποφεύγω το αλκοόλ. Όμως ένα Σάββατο την εβδομάδα που βλέπω τους φίλους μου θέλω να μπορώ να διασκεδάσω με την ψυχή μου, χωρίς να σκέφτομαι περιορισμούς!! Είναι ρεαλιστικό το zero alcohol weekend? όχι ! αλλά θα μπορούσα να μειώσω κατά 1 ή 2 πότά την κατανάλωση? μάλλον ναι!
2. βρες την καλύτερη εναλλακτική λύση.
“δεν προλαβαίνω να μαγειρεύω μες την εβδομάδα! όποτε 3-4 φορές θα παραγγείλω απ’εξω, δε μπορώ να το αποφύγω. Αντί να παραγγείλω και τις 4 φορές σουβλάκια, θα παραγγείλω ψάρι ψητό ή ριζότο θαλασσινών, ένα buddha bowl ή ένα μαγειρευτό φαγητό. Σε κάθε περίπτωση δε θα ξεχασω τη σαλάτα μου.
3. προβολή στο μέλλον.
Σκέψου, τι θα γίνει αν τα παρατήσεις; αν σταματήσεις να προσπαθείς να βελτιώσεις τη συμπεριφορά που έχουμε εντοπίσει ότι σε πάει πίσω; Στην καλύτερη περίπτωση θα μείνεις στάσιμος ή στη χειρότερη θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερη η κατάσταση.
Πάμε πάλι πίσω στην αρχή να βρούμε εκείνον το ρεαλιστικό τρόπο, την καλύτερη εναλλακτική που θα “κουμπώσει” με το ποιός είσαι.