Διαβάστε τα άρθρα μας

6 σημάδια έλλειψης πρωτεΐνης

Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα βασικά θρεπτικά συστατικά της διατροφής μας. Αποτελεί απαραίτητο δομικό συστατικό του σώματος μας και συγκεκριμένα συμμετέχει στη δόμηση όλων των κυττάρων μας.


Η κύρια αιτία της πρωτεϊνικής έλλειψης ή ανεπάρκειας είναι φυσικά το να μην καταναλώνουμε αρκετά τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη. Πέραν τούτου υπάρχουν και συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο πρωτεϊνικής ανεπάρκειας. Τέτοιες είναι άτομα που πάσχουν από Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα Εντέρου (Κοιλιοκάκη, Νόσος Crohn), Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής (ανορεξία, βουλιμία κτλ) καθώς και τα ηλικιωμένα άτομα.
Το να έχει κάποιος χαμηλή πρωτεϊνική πρόσληψη είναι τελείως διαφορετικό από το να έχει σοβαρή ανεπάρκεια. Αντίστοιχα, τα συμπτώματα κλιμακώνονται ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι η έλλειψη.

Διάβασε τα 6 πιο σημαντικά σημάδια έλλειψης πρωτεΐνης

1. Πείνα
Αυτό συμβαίνει διότι η κατανάλωση πρωτεΐνης μειώνει τα επίπεδα της ορεξιογόνου ορμόνης γκρελίνης και ταυτόχρονα πυροδοτεί την παραγωγή άλλων ορμονών που προάγουν την αίσθηση κορεσμού και πληρότητας. Έτσι λοιπόν, όταν δεν καταναλώνουμε αρκετή πρωτεϊνη η όρεξη μας αυξανεται και τελικά αναζητούμε περισσότερο φαγητό.

2. Αδυναμία και κόπωση
Η αδυναμία και η κόπωση αποτελούν δύο από τα πρώτα σημάδια ανεπάρκειας πρωτεΐνης. Και ενω μπορεί να εμφανιστούν και σε νεότερους ανθρώπους είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τους ηλικιωμένους αφού συνδέεται με συμπτώματα όπως βραδύτητα, χαμηλή ενέργεια, αδυναμία, ακούσια απώλεια βάρους κα

3. Απώλεια μυϊκής μάζας
Όταν δεν λαμβάνουμε αρκετή πρωτεΐνη το σώμα μας δεν μπορεί να προχωρήσουν στην αναδόμηση των μυϊκών κυττάρων και έτσι αρχίζουμε να χάνουμε μυϊκό ιστό. Αυτό συμβαίνει διότι παρά την ανεπάρκεια πρωτεΐνης χρειαζόμαστε τα απαραίτητα αμινοξέα για σημαντικές σωματικές λειτουργίες, όπως είναι δημιουργία βασικών ενζύμων και ορμονών. Για να το καταφέρει αυτό χρησιμοποιεί ως πηγή μυϊκές πρωτεΐνες με αποτέλεσμα την απώλεια της μυϊκής μάζας.

4. Δερματολογικά προβλήματα (δέρμα, μαλλιά & τα νύχια)
Οι πρωτεΐνες ελαστίνη, κολλαγόνο και η κερατίνη είναι τα βασικά δομικά συστατικά του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών μας!έτσι λοιπόν η έλλειψη τους μπορεί να οδηγήσει αντίστοιχα σε εύθραυστα και αραιά μαλλιά, ακμή, πανάδες και βαθιές ραβδώσεις στα νύχια.

5. Αυξημένος κίνδυνος καταγμάτων
Είπαμε ότι η πρωτεΐνη αποτελεί δομικό συστατικό όλων των κυττάρων. Φυσικά και των οστικών μας κυττάρων! έτσι δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ανεπάρκεια πρωτεΐνης οδηγεί και συνδέεται με οστικά κατάγματα.

6. Οίδημα
Το οίδημα είναι ένα σημάδι πολύ σοβαρής πρωτεϊνικής ανεπάρκειας. Συγκεκριμένα, τα πολύ χαμηλά επίπεδα αλβουμίνης στο αίμα οδηγεί στην εμφάνιση οιδήματος —συσσώρευσης δηλαδή υγρών— στα πόδια και την κοιλιά.