Διαβάστε τα άρθρα μας

Είναι η διαλειμματική νηστεία επικίνδυνη;

Η διαλειμματική νηστεία, τα οφέλη και τα αρνητικά της, αν είμαι υπέρ ή κατά ήταν πάντα πολύ συχνές απορίες στις συνεδρίες μας. Μετά όμως και τη πρόσφατη είδηση σχετικά με την επικινδυνότητα της δε σταμάτησα να δέχομαι ερωτήσεις τόσο στις συνεδρίες μας όσο και στα social media κανάλια μας.

Η γρήγορη απάντηση μου είναι όχι! δε θεωρώ ότι είναι επικίνδυνη αλλά σίγουρα είμαι επιφυλακτική!

Ποια είναι τα δεδομένα;

Σε συνέδριο που οργανώθηκε από τον εξαιρετικά σημαντικά Οργανισμό American Heart Association ανακοινώθηκε μέρος των ευρημάτων μελέτης, με ποια σημαντικά τα παρακάτω:

  • Οι άνθρωποι που ακολούθησαν ένα πρότυπο κατανάλωσης όλου του φαγητού τους σε διάστημα μικρότερο από 8 ώρες την ημέρα, είχαν 91% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Ο αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακού θανάτου παρατηρήθηκε επίσης σε άτομα που ζουν με καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο.
  • Μεταξύ των ατόμων με υπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο, μια διάρκεια διατροφής >8 ώρες αλλά και <10 ώρες την ημέρα συσχετίστηκε επίσης με 66% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό.
  • Ο χρονικό περιορισμός της διατροφής δε φάνηκε να μειώνει το συνολικό κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.
  • Μια διάρκεια διατροφής μεγαλύτερη από 16 ώρες την ημέρα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο στα άτομα με καρκίνο

Τα δεδομένα είναι πράγματι εντυπωσιακά! ακόμα και τρομακτικά θα μπορούσε να πει κανείς! ωστόσο αυτό που έχω μάθει είναι ότι στην Έρευνα πρέπει πάντα να είμαστε ψύχραιμοι, να εξετάζουμε προσεκτικά τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας και φυσικά να μη βγάζουμε εύκολα συμπεράσματα & τίτλους από μια και μόνο μελέτη.

Αρχικά θα πρέπει να περιμένουμε τη δημοσίευση ολόκληρης της έρευνας ώστε να μπορέσουμε να διαβάσουμε τη μεθοδολογία της αναλυτικά, το δείγμα το οποίο συμπεριέλαβε κα. Επιπλέον, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν συμφωνούν με αυτά τα αποτελέσματα & άλλες μελέτες.

Μέχρι τότε σίγουρα δε θα πρότεινα σε κάποιον που ακολουθεί ένα τέτοιο πρότυπο διατροφής να το σταματήσει αλλά ταυτόχρονα δε θα πρότεινα τη διαλειμματική νηστεία ως πρώτη επιλογή για τη διαχείριση βάρους κάποιου. Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης δε θα παρότρυνα κάποιον να μπει σε αυτή τη διαδικασία αν δεν ήταν σίγουρος ότι αυτή ταιριάζει στον τρόπο ζωής του και ότι μπορεί να συμβαδίσει μακροπρόθεσμα με την καθημερινότητά του.

Βρες τη μελέτη εδω.