Διαβάστε τα άρθρα μας

Να τρώω πριν κοιμηθώ;

Αυτό είναι από τα πιο συχνά ερωτήματα που δέχομαι αφού για πολλούς ένα χορταστικό σνακ το βράδυ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της βραδινής ρουτίνας, είτε γιατί είτε για λόγους ευχαρίστησης πχ μαζί με μια ταινία είτε για λόγω της πολύπλοκης και απαιτητικής καθημερινότητας μας.

Είναι όμως σωστό;

Σίγουρα, θα έχεις ακούσεις ή θα σε έχουν συμβουλέψει να μην τρως το βράδυ, πριν από τον ύπνο αφού κάνει κακό (;) στην πέψη, τον ύπνο ή το βάρος σου.

Πριν νιώσεις τύψεις ας ρίξουμε μαζί μια ματιά στα στοιχεία της βιβλιογραφίας.

Φαγητό πριν τον ύπνο και πέψη

Αν και γενικά το σώμα μας είναι απόλυτα ικανό να κάνει δύο πράγματα ταυτόχρονα, η πέψη & ο ύπνος δεν είναι ιδανικός συνδυασμός, για πολλούς λόγους.

Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα στο στομάχι και τον οισοφάγο βρίσκεται μια μυϊκή βαλβίδα, ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας. Μερικές φορές αυτή η βαλβίδα παραμένει ανοιχτή, επιτρέποντας έτσι στο περιεχόμενο του στομάχου αλλά και τα πεπτικά υγρά να ρέουν πίσω στον οισοφάγο, προκαλώντας έτσι ερεθισμό. Αυτή η δυσάρεστη αίσθηση καύσου στο λαιμό και/ή στο στήθος σας είναι γνωστή ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ).Η ΓΟΠ μπορεί να έχει διάφορες αιτίες, συμπεριλαμβανομένου του φαγητού και στη συνέχεια της κατάκλισης. Με άλλα λόγια, ακριβώς αυτό που συμβαίνει όταν τρώμε πριν κοιμηθούμε.

Ένας άλλος κίνδυνος που ενέχει το βραδινό φαγητό είναι η δυσπεψία και γενικότερα οι στομαχικές διαταραχές πχ στομαχόπονος, ναυτία, έντονο φούσκωμα και άλλα συμπτώματα που συνήθως προκαλούνται μετά από κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά και καρυκεύματα, καφεΐνη ή αλκοολούχα καΙ ανθρακούχα ποτά.

Την όλη κατάσταση μπορεί να επιβαρύνει σημαντικα το μέγεθος αλλά και το περιεχόμενο του νυχτερινού μας γεύματος. Γι’αυτό θα ήταν προτιμότερο να αποφύγουμε μεγάλα γεύματα αφού θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο για την πέψη αλλά και τρόφιμα όξινα ή πικάντικα, ιδιαίτερα λιπαρά ή πλούσια σε φυτικές ίνες αφού θα μπορούσαν να επιδεινωσουν την ΓΟΠ ή τη δυσπεψία.

Φαγητό πριν τον ύπνο και βάρος

Πολλοί βέβαια έχουν συνδέσει το βραδινό φαγητό με την αύξηση του βάρους. Η πεποίθηση αυτή έχει διαδοθεί περεταίρω και λόγω της δημοτικότητας που έχει κερδίσει τα τελευταία χρόνια η διαλειμματική νηστεία (όπου περιλαμβάνει φαγητό μόνο κατά τη διάρκεια ενός προκαθορισμένου παραθύρου, όπως 10 π.μ. έως 6 μ.μ.)

Η σύντομη απάντηση είναι: όχι!

Στη βιβλιογραφία υπάρχουν μικρές μελέτες που υποδεικνύουν μια σύνδεση μεταξύ νυχτερινού φαγητού και μεταβολισμού. Ωστόσο ακόμα δε γνωρίζουμε αρκετά για αυτό και προς το παρόν τα επιστημονικά δεδομένα είναι αδύναμα και ατελή. Βέβαια, αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι ακόμα και αν ισχύει αυτή συσχέτιση αποτελεί μόνο ένα μικρό κομμάτι του πολύπλοκου παζλ του μεταβολισμού και τους βάρους! Η διατροφική αξία και η ποσότητα του φαγητού που τρώμε έχει τη μεγαλύτερη σημασία ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας που το καταναλώνουμε.

Έτσι, λοιπόν στο τέλος της ημέρας —κυριολεκτικά— μπορείτε να τσιμπολογήσετε πριν το ύπνο και να κοιμηθείτε ήσυχοι. Εάν πάλι αντιμετωπίζετε πρόβλημα με καούρα ή δυσπεψία τότε θα σας πρότεινα να ακολουθήσετε τις παρακάτω γενικές οδηγίες:

  1. Κάντε το ένα μικρότερο σνακ ή γεύμα.
  2. παραλείψτε τα όξινα τρόφιμα ή πολύ πλούσια σε λιπαρά & φυτικές ίνες
  3. Αποφύγετε την κατάκλιση αμέσως μετά το φαγητό, αφήνοντας 1-2 ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι.