Διαβάστε τα άρθρα μας

4 εύκολοι τρόποι να κάνεις θρεπτικές επιλογές όταν ψωνίζεις

Προβληματίζεσαι κάθε φορά μπροστά από τα ράφια του σούπερ μάρκετ; το food marketing έχει γίνει πιο επιθετικό από ποτέ και σίγουρα ισχυρισμοί όπως “χαμηλά σε λιπαρά”, “χωρίς αλάτι”, “με στεβια”, “ολικής άλεσης”, “χωρίς γλουτένη” κτλ μερικές φορές μας μπερδεύουν και ενίοτε μας αποκαρδιώνουν.

Δες τις παρακάτω συμβουλές και δε θα χρειαστεί να ξαναπονοκεφαλιάσεις μπροστά από τα ράφια:

Διάβασε τις διατροφικές ετικέτες των τροφίμων, ακόμα και των λεγόμενων «υγιεινών» τροφίμων. Τα συστατικά και η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να διαφέρουν πολύ ανάλογα με τη μάρκα και την προετοιμασία. Όταν υπάρχουν περισσότερες από μία επιλογές, συνέκρινε τις ετικέτες. Επέλεξε το προϊόν με τις χαμηλότερες ποσότητες νατρίου, κορεσμένων λιπαρών, τρανς λιπαρών και πρόσθετων σακχάρων.

Προσοχή στα πιο “ύπουλα” συστατικά. Για παράδειγμα, το νάτριο και τα πρόσθετα σάκχαρα έχουν πολλές διαφορετικές ονομασίες, γεγονός που το καθιστά πιο δύσκολο να αντιληφθείς πόση ποσότητα περιέχει από αυτά.

Επέλεξε κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα ή αποξηραμένα προϊόντα όταν τα φρέσκα δεν είναι διαθέσιμα. Τα προϊόντα αυτά μπορεί να είναι εξίσου θρεπτικά με τα φρέσκα και σίγουρα θα διαρκέσουν περισσότερο. Επέλεξε κονσερβοποιημένα φρούτα συσκευασμένα σε νερό, ή το δικό τους χυμό και αποξηραμένα χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Όμοιως, στα κατεψυγμένα λαχανικά επέλεξε αυτά που δεν έχει γίνει προσθήκη ζάχαρης πχ sweet corn

Επέλεξε τρόφιμα ολικής αλέσεως. Αναζητήστε τη λέξη "ολικής άλεσης" (ή "ολόκληρο" ακολουθούμενο από το όνομα κόκκου) ως το πρώτο στοιχείο στη λίστα συστατικών. Δεν μιλάμε μόνο για το ψωμί! συμπεριέλαβε στην αναζήτηση σου για τη λέξη ολικής “άλεσης” κράκερς, δημητριακά, τορτίγιες, ζυμαρικά κα.