Διαβάστε τα άρθρα μας

Στρες: 5 θρεπτικά συστατικά που πρέπει να προσέχεις

Οι αγχώδεις διαταραχές είναι ένα σύμπλεγμα ψυχικών διαταραχών. Χαρακτηρίζονται από σημαντικά και ανεξέλεγκτα συναισθήματα άγχους και φόβου με σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργικότητα του ατόμου, σε κοινωνικό, επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο.

Η τροφή μπορεί να μας επηρεάσει σε αυτό; φυσικά!

Οι διατροφικές ελλείψεις των παρακάτω θρεπτικών συστατικών μπορούν να επιβαρύνουν με τη σειρά τους ένα άτομο που ήδη νοσεί και να μειώσουν επιπλέον την ικανότητα ελέγχου των συναισθημάτων αυτών.
Μαγνήσιο

Ένας από τους πιο γνωστούς ρόλους του ιχνοστοιχείου αυτού είναι η χαλάρωση και να η μείωση του στρες. Συγκεκριμένα, λειτουργεί ρυθμίζοντας τη δραστηριότητα των νευροδιαβιβαστών του εγκέφαλο. Επιπλέον, φαίνεται να έχει επίδραση στη διάθεση και στα επίπεδα άγχους. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου βοηθά τα άτομα που βιώνουν ανησυχία ως αποτέλεσμα χρόνιου στρες.
Σίδηρος

Ο σίδηρος συμμετέχει στη σύνθεση του μυελού των οστών. Η διαδικασία αυτή είναι πολύ σημαντική για την ομαλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού μας συστήματος. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των νευροδιαβιβαστών και να προκαλέσει διαταραχή του νευρικού συστήματος, οδηγώντας τελικά σε ανάπτυξη αγχώδους διαταραχής. Ακόμα, μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της ροής του οξυγόνου προς τον εγκέφαλο και άρα την πτώση της γνωσιακής μας λειτουργίας.
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Οι βιταμίνες αυτές είναι πάρα πολύ σημαντικές για την παραγωγή και ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη B6 παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς και την παραγωγή σεροτονίνης και ντοπαμίνης. Επιπλόν, συμμετέχει στην παραγωγή του φυσικού ηρεμιστικού-νευροδιαβιβαστή GABA. Η βιταμίνη B12 είναι επίσης πολύ σημαντική για την υγεία του νευρικού μας συστήματος. Μελέτες μάλιστα δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν αυξημένη τάση για άγχος και ανησυχία παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12.
Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D έχει πολύ σημαντική επίδραση στη ρύθμιση των επιπέδων ορισμένων νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη-που συνήθως εμφανίζονται σε χαμηλά επίπεδα, σε καταστάσεις έντονου στρες. Η έλλειψη βιταμίνης D έχει συσχετιστεί με συμπτώματα όπως ταραχή, ευερεθιστότητα και διαταραχές ύπνου. Για το λόγο η επάρκεια αυτής της βιταμίνης σίγουρα μπορεί να μας βοηθήσει στη ρύθμιση της διάθεσης μας και στη μείωση των συμπτωμάτων του στρες.
Ω-3 λιπαρά οξέα

Τα ω-3 λ.ο είναι πολύ σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Μάλιστα, η βιβλιογραφία συνδέει την έλλειψη σε ω-3 με μία ποικιλία διαταραχών της ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης και αυτή της αγχώδους διαταραχής. Επιπλέον η έλλειψη τους μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολή της ισορροπίας των νευροδιαβιβαστών καθώς και δημιουργία φλεγμονής στον εγκέφαλο. Με αυτόν το τρόπου επηρεάζουν σημαντικά τη ρύθμιση της διάθεσης καθώς και τα επίπεδα του στρες.

Σε ενδιαφέρει να βελτιώσεις την ποιότητα της διατροφής σου;


Κλείσε τώρα τη συνεδρία σου εδώ